BLOG

KODAWARA - YHDEN ASIAN TEKEMINEN TÄYDELLISESTI

Japanin kielestä löytyy termi nimeltä kodawari (こだわり), jota on vaikea kääntää yksiselitteisesti. Siinä on kyse yhden asian tekemisestä niin hyvin kuin suinkin mahdollista. Kodawari voidaan kääntää esimerkiksi sanoilla sitoutuminen, pakkomielteisyys, pikkutarkuus tai päättäväisyys. Kodawari on henkilökohtainen standardi, jota ihminen tavoittelee päättäväisesti ja sinnikkäästi, usein läpi koko elämänsä. Kyse on kunnioittavasta ja ylpeästä asennoitumisesta suoritettavaan tehtävään. Tehtävä suoritetaan niin hyvin kuin mahdollista riippumatta siitä, onko kukaan muu näkemässä. Usein kodawari muuttuu näkyväksi huolellisessa paneutumisessa pieninpiinkin yksityiskohtiin.

Oma Nanohabit-piirrustusprojektini vuosien takaa: yksi puu päivässä 100 päivän ajan.

Oma Nanohabit-piirrustusprojektini vuosien takaa: yksi puu päivässä 100 päivän ajan.

Hyvä ei ole riittävä standardi Kodawaria omassa työssään toteuttaville. Hyvän sijaan ravintoloitsija saattaa hioa koko elämänsä täydellisen Ramen-keiton reseptiä, keraamikko etsiä vuosia täydellistä materiaalien yhdistelmää astioihinsa tai kauppa keskittyä vain täydellisten hedelmien myymiseen. Tokiossa on kauppaketju, jonka myymät hedelmät ovat kuin taideteoksia ja myös taideteosten hinnoissa. Esimerkiksi yksi vesimeloni voi maksaa Sembikiya-kaupassa yli 150 euroa. Länsimaisen kodawarin ruumiillistumana voidaan pitää Steve Jobsia, jolle ei keskimääräinen kelvannut.

Kodawari voidaan saavuttaa vain toistojen, sinnikkyyden ja fokuksen kautta. Voisi luulla, että kodawari vaatii äärimmäistä mielenlaatua. Nanohabit-projetkeissa, joissa ihmisille ankkuroidaan uusia positiivia tapoja, olen kuitenkin todistanut kerta toisensa jälkeen, että tapojen toistaminen tuottaa yllättävän suurta mielihyvää. Mielihyvä korostuu, jos jokaisessa toistossa pyritään parhaaseen mahdolliseen suoritukseen. Kun tekemisestä itsestään muodostuu mielihyvä lähde, on hyvin mahdollista, että jaksamme toistaa tekemiämme asioita niin kauan, että taitomme kasvavat ja lopulta saamme aikaan jotain merkittävää. Kodawaran hengessä meidän ei kuitenkaan tarvitse välittää, mitä muut ovat tekemisestämme mieltä, sillä tekemisestä itsestään muodostuu arvokasta, ei vain lopputuloksesta.

“Joten tee musiikkia, vaikka kukaan ei kuuntelisi. Piirrä kuva, vaikka kukaan ei sitä näkisikään. Kirjoita tarina, vaikka kukaan ei sitä lukisi.”

- Ken Mogi


Nanohabitteja kodawaran hengessä

1. Keskity täydellisesti tekemääsi asiaan aistihavaintojesi avulla

Koeta joka kerta keskittyä tekemääsi asiaan täydellisesti, vaikka se olisi kuinka pieni tai merkityksetön hyvänsä. Jos vaikkapa tiskaat, pohdi miltä veden lämpö tuntuu käsilläsi. Keskity tiskauksen ja veden ääniin. Aistihavaintojen tunnistamisen jälkeen kiinnitä huomiota siihen, mitä ajatuksia mieleesi nousee. Ole täydellisesti läsnä. Pienikin asia tietoisesti tehtynä saattaa tuntua yllättävän tyydyttävältä.

2. Toista jokainen tehtävä siten, että käytät 10 % ajastasi jonkin uuden luomiseen

Aikoinaan jouduin tekemään tietotyötä, tilastollista analyysiä ja raportointia, joka sinänsä oli kiinnostavaa, mutta alkoi nopeasti toistamaan itseään. Motivoidakseni itseäni päätin, että käytän 90 % ajastani tehokkaaseen ja tuttuun työhön, mutta varaan lopuksi 10 % ajasta luodakseni jotakin täysin uutta. Testasin esimerkiksi uusia datan visualisointitapoja ja analyysimenetelmiä.

Vaikka ulkopuolisen silmissä uusien analyysimenetelmien opettelu ei välttämättä näyttänytkään järkevältä (asiakkaani eivät niitä pyytäneet), mielenkiintoni pysyi yllä ja onnistuin luomaan taitopohjan, jolle myöhemmin oli mahdollista rakentaa esimerkiksi tarvitsemaani koneoppimiseen liittyvää osaamista. Ilman jatkuvaa opettelua perustyön parissa viettämäni vuodet olisivat todennäköisesti valuneet pääosin hukkaan myöhempää uraani ajatellen.

3. Aloita matkasi kodawarin parissa: tee valitsemasi pieni päivittäinen teko 100 kertaa

Kun olet päättänyt tavoitteesi, määrittele, mikä on sellainen pieni päivittäin tehtävä teko, joka vie sinua hiljalleen oikeaan suuntaan. Toista tämä teko 100 kertaa. Runsas toistojen määrä varmistaa, että teko ankkuroituu osaksi päivittäistä arkeasi ja matkasi kohti kodawaria on päässyt hyvään alkuun.


Kirjoittaja:
Markus Keränen, Nanohabits
Twitter: markuskeranen